Двоични структури (Binaries)


В тази публикация ще се запознаем по-задълбочено с двоичните структури в Elixir, каква е вътрешната им репрезентация, как и за какво са ни полезни.

Конструкция

[...]


Низове


В тази публикация ще разгледаме низовете в Elixir. Тъй като низовете представляват двоични структури, ще е добре да прочетете първо за тях. Всички операции, свързани с binaries, които разгледахме, могат да бъдат приложени и върху стрингове.

[...]


Структури


С помощта на речниците в Elixir можем да създаваме нещо като свои собствени типове. Това са Map-ове с име и точно определени ключове, които са обвързани с модул, чиито функции обикновено боравят с тях.

Почти всички функции за работа с речници могат да работят със структури, затова е добре да сте запознати с публикацията на тема речници, преди да прочетете тази.

[...]


Основни типове


Да си говорим какви типове предлага даден език не е много интересно, но пък е нужно да знаем с какво разполагаме. Ще се опитаме да ви представим някои от типовете набързо, за да можем да продължим с по-интересни неща. Списъци, речници, структури и низове ще разгледаме по-подробно в следващи публикации, но ще ги споменем и тук.

[...]